031 239 524 info@scpi.si

Zbirka odgovorov

V spodnjih zapisih predstavljamo zbirko strokovnih odgovorov na vprašanja, ki so jih obiskovalci eSvetovalnice zastavili sodelavcem Strokovnega centra SCPI. Za ogled konkretnega vprašanja in prenos datoteke z odgovorom izberite posamezno tematiko.

Potek postopka usmerjanja

Vprašanje: Kako poteka postopek usmerjanja?

Odgovor: Datoteka

Kaj je razvojni oddelek

Vprašanje: Moj otrok je star 4 leta in pol. Predlagali so mi vključitev v razvojni oddelek. Zanima me, kaj to pomeni in če bo moj otrok zaradi tega moral hoditi v posebno šolo?

Odgovor: Datoteka

Nadaljevanje šolanja po OŠPP

Vprašanje:

Sin že od drugega razreda obiskuje NIS. Eno leto smo poskušali v redni šoli, pa ni šlo. Trenutno je v osmem razredu in dosega dober do prav dober učni uspeh. Mene pa skrbi, kakšne možnosti ima za naprej. Zelo si namreč želi postati kuhar.

Odgovor: Datoteka

Hči ne zmore več

Vprašanje: Hči je letos v četrtem razredu. Od drugega razreda naprej ima dodatno strokovno pomoč, po tri ure na teden. Največ težav ima pri matematiki in še vedno ne ve, kje mora začeti računati, kadar sešteva in odšteva. Pisnega deljenja pa sploh ne razume. Zelo hitro pozabi postopke. Da besedilnih nalog niti ne omenjam. Poštevanko pa se je naučila. Za domačo nalogo pogosto porabimo več kot dve uri. Tudi pri ostalih predmetih se moramo veliko učiti in včasih se mi zdi, da za njene domače naloge in učenje porabimo cele popoldneve in da se zaradi tega tudi veliko prepiramo. Hči pogosto joka in pravi, da ne zmore. Tudi v šoli nam svetujejo prešolanje.

Odgovor: Datoteka

Ali ima hči disleksijo?

Vprašanje: Hči hodi v 2. razred. Trenutno se učijo pisati male tiskane črke. Vse črke pozna in pravilno napiše. Piše pravilno, le na piko včasih pozabi. Samo b in d ji pri branju in pisanju delata težave. Včasih se mi zdi, da ji je čisto vseeno, kam je obrnjena katera od teh dveh črk in da napiše ali prebere tisto, kar ji prvo pride na pamet. Ker veliko berem in slišim o disleksiji, me zanima, ali gre pri moji hčerki morda za to bolezen.

Odgovor: Datoteka

Pridobitev spremljevalca

Vprašanje: Hči je stara 5 let. Pred pol leta je dobila diagnozo avtizem, in odločbo. Vključena je v redno skupino vrtca, saj živimo v manjšem kraju. Vzgojiteljica mi je predlagala, da bi zaprosila za spremembo odločbe tako, da bi hčerka imela spremljevalca. Pravi, da je skupina prevelika in da s pomočnico težko ves čas skrbita za hčerko, ker je zelo nepredvidljiva in velikokrat sama od sebe odide iz prostora. Kakšen je postopek, koliko časa traja in ali je sploh možno, da bi dobila spremljevalca?

Odgovor: Datoteka

Oddajanje zahteve za DSP v srednji šoli

Vprašanje: Kdaj (mesec) je potrebno oddati vlogo za DSP v srednji šoli?

Odgovor: Datoteka

 

Dostopnost